Изследване на акулите открива пътя за терапия за регенерацията на зъби при хората

Снимка: http://ed101.bu.edu

Снимка: http://ed101.bu.edu

Ново изследване на начина, по който акулите регенерират зъбите си, може да открие пътя за разработване на терапия, което да помага на хора при загубата на зъби.

Изследването на учени от Университета в Шефилд, Великобритания, е идентифицирало мрежа от гени, която позволява на акулите да развиват и регенерират зъбите си през целия си живот.

Тези гени също така способстват те да заместват редиците си от зъби, използвайки система, подобна на поточна линия.

Учените са наясно от доста време, че някои риби като акулите и скатовете развиват редици високо специализирани зъби с капацитета за регенериране през целия живот, но до днес генетичните механизми, спомагащи за този процес, не бяха добре разбрани.

Сега екипът на д-р Гарет Фрейзър от Факултета по зоология и ботаника на Университета в Шефилд е открил как се формира специален набор от епителни клетки, наречен дентална ламина, който отговаря за продължаващото през целия живот развитие и регенерация на зъбите при акулите.

Хората също притежават този набор от клетки, който спомага за изграждането на заместващи зъби.

Разликата е, че при хората се формират само два набора зъби – млечните и постоянните, преди този набор от специализирани клетки да бъде загубен.

Екипът учени е доказал, че тези „зъбопроизвеждащигени при акулите са запазени през тяхната продължила 450 млн. години еволюция.

Вероятно именно тези гени са произвели първите зъби при гръбначни организми изобщо.

Следователно „зъбопроизвеждащите” гени създават зъбите при всички гръбначни животни – от акулите до бозайниците. Но при бозайниците, каквито са и хората, способността за зъбна регенерация, която да ги използва, е намаляла силно с течение на времето.

„Знаем, че акулите са страховити хищници, а една от причините да постигат такъв успех в улова на плячка са редиците им насочени назад остри като бръснач зъби, които се възпроизвеждат бързо през целия им живот и така биват заменяни преди да се развалят”, казва д-р Фрейзър.

„Филмите като „Челюсти” ни показаха, че не винаги е безопасно да се влиза във водата, но това изследване сочи, че може би трябва, образно казано, за да можем да разработим лечения, които да помогнат на хората при загуба на зъби”, добавя той.

Чрез анализ на зъбите на ембриони на акула-котка учените са изучили гените през стадиите на ранното формиране на зъбите при акулите. Те открили, че тези гени участват в първоначалното изникване на зъбите на акулата и след това биват пренасочвани за по-нататъшна зъбна регенерация.

Именно тази способност за пренасочване на ключовата мрежа от гени е съхранена при акулите още от зората на еволюционната им история, поддържайки способността им да заместват зъбите си с нови.

Изследването е спонсорирано от Съвета за изследвания в естествените науки на Великобритания. Резултатите от него са публикувани в журнала „Еволюционна биология” от февруари 2016 г.

Източник:

  1. Liam J. Rasch, Kyle J. Martin, Rory L. Cooper, Brian D. Metscher, Charlie J. Underwood, Gareth J. Fraser. An ancient dental gene set governs development and continuous regeneration of teeth in sharks. Developmental Biology, 2016; DOI: 10.1016/j.ydbio.2016.01.038