Зъбобол или болка в синусите? Как синусите са свързани със зъбите?

От „Холивуд дентист“

Най-просто казано, синусите у човека са мрежа от кухи камери в човешкия череп, които пропускат въздух, преди той да стигне до белите дробове, така че да може бъде затоплен и овлажнен.

Обикновено човешкото тяло има механизъм, който поддържа синусите чисти, но в някои случаи бактериите могат да излязат извън контрол и да причинят инфекция.

При някои ситуации усещанията при синусна инфекция може да са като при зъбобол.

Макар това да е рядкост, дентален абцес или инфекция може да засегнат синусите.

Как да различим синусовата болка от денталната болка (т.е. зъбобола)?

Въпреки че като цяло зъбоболът се причинява от проблеми, свързани със зъбите, важно е да се знае, че органите, съседни на зъбите – като максиларните синуси – могат да имитират усещането при зъбобол.

През зимата в зъболекарския кабинет идват много пациенти, взимайки погрешно синусната инфекция за болка в зъбите.

Често срещан симптом е усещането за зъбобол при вървене или друг тип движение, или ако наскоро пациентът е прекарал настинка или грип.

В такъв случай денталната рентгенова снимка ще покаже, че синусите са „запушени”, но зъбите са здрави.

Синусните инфекции могат да се лекуват по много различни начини, включително чрез капки за нос, антибиотици, овлажняващи и антиконгестивни средства.

Обаче зъбоболът може да насочи към по-сериозен проблем, така че е най-добре първо да се уверите, че случаят не е такъв, като се консултирате със зъболекаря си.

Понякога проблемът е свързан с горните зъби

Горните ни зъби са свързани много тясно с максиларните синуси. Често пъти корените на тези зъби поддържат синусната линия.

Когато загубите един или повече от задните си горни зъби, синусът може да се отвори.

Много хора се оплакват, че с течение на времето имат чувството, че ноздрата им от страната, където са загубили зъб, е „по-запушена”.

Вашият зъболекар може да прецени с помощта на дентален рентген дали ви е необходимо поставяне на дентални имплантати заедно с процедура, известна като синус лифт.

След синус лифта пациентите често съобщават, че дишат по-лесно и вече нямат „зъбобол”.

Ако сте загубили горни зъби или забелязвате странни усещания в синусите си, не се колебайте да потърсите зъболекарска помощ.