Ръководство за зъболекари: как да „уволним” дентален пациент?

Снимка:

Снимка: блог на „Голдин, Пейзър & Пейзър

От Джанис Пейзър, блог на „Голдин, Пейзър & Пейзър”

Повечето лекари, предоставящи медицински грижи се страхуват от деня, когато ще трябва да кажат на някой пациент, че професионалните им взаимоотношения просто не се получават.

Пациентите разчитат на зъболекарите си за сложни и сериозни здравни грижи. Но въпреки най-добрите намерения на лекаря по дентална медицина, някои хора просто не се съобразяват със стандартите на зъболекарската практика.

Когато дойде време за „уволняване” на дентални пациенти, ще откриете, че е най-добре разговорът да е кратък и учтив. Трябва да държите комуникацията под контрол, докато насочвате съответния пациент към алтернативни източници на медицинска грижа.

Минимизирайте конфликта

Добрата новина е, че изготвянето на „процедурен” план за процеса на „уволняване” на дентален пациент не е особено трудно.

Първо решете дали искате да разговаряте с пациента по телефона или лично. След това ясно обяснете тревогите, породили решението ви да прекратите услугите, които му предоставяте.

Изтъкнете конкретните проблеми, с които сте се сблъскали, като например ненавременното заплащане на услугите, хроничното неявяване за насрочен час или поведенческия фактор, допринасящ за създаването на враждебна среда за вас и екипа ви.

Заявете ясно, че решението ви е окончателно и по-нататъшни здрави услуги са изключени.

Накрая посочете на „уволнения пациент” следващите стъпки, които да предприеме: препоръчайте му колеги в района, които понастоящем приемат нови пациенти, и предложете да изпратите информацията за пациента на новия му зъболекар, когато той или тя си намери такъв.

Потенциални проблеми

Никой не обича дългите речи при прекратяване на отношенията. Тъй като знаете, че все някога в кариерата ви ще се наложи да „уволните” пациент, е препоръчително да си изградите стандартна процедура за такива случаи, още преди да се наложи да я използвате.

Не се отплесвайте в това да обяснявате подробно проблемите със съответния пациент и не губете време, когато трябва да аргументирате позицията си.

Пациенти, които имат навика да губят времето ви, ще продължат да го правят, дори когато се опитвате да им кажете, че трябва да си намерят друг зъболекар. Ако ги оставите да ръководят разговора, може да изпаднете в положение на водене на преговори.

Може да ви бъде трудно да кажете на проблемен пациент да си намери друг зъболекар, но понякога това е част от работата. Трябва да отпращате проблемните пациенти с лекота, но и с твърдост.

Ако предварително отделите време, за да си изготвите стандартна процедура за този и други често срещани проблеми, с които се сблъсквате при пациентите си, можете да запазите професионалното си благоприличие, да намалите нежеланите последици и да помогнете на съответните хора да си намерят друг зъболекар, който е по-подходящ за нуждите им.

Вашият коментар