Естествени растителни химикали може да помогнат в борбата със зъбния кариес, показва проучване

Old_College_of_Edinburgh_UniversityПродуктите за орална грижа, съдържащи естествения растителен химикал транс-халкон, могат да помогнат за предотвратяване на зъбния кариес, като пречат на бактериите да формират натрупвания на плаки и киселини.

Това сочи изследване на Института по химия към Университета в Единбърг, Шотландия.

Съединението транс-халкон е свързано с химикали, които се намират в корените на растението сладник, известно още като женско биле.

Шотландските учени са открили, че то възпира действието на ключовия ензим Сортаза А (Sortase A), позволяващ на бактериите да доведат до образуването на зъбни кариеси, пише „Медикъл нюз тъдей”.

Бактериите Streptococcus mutans метаболизират захарите от храната и напитките, произвеждайки лека киселина и образувайки плака. Без добра орална хигиена съчетанието от плаката и киселината води до разваляне на зъбите.

Резултатите от изследването сочат, че транс-халконът възпира дейността на ензима, позволяваща на полепващите по зъбите бактерии да образуват около себе си защитен биологичен слой, познат като биофилм.

Плаката се образува, когато бактериите се прикрепят към зъбите и образуват биофилм, затова предотвратяването на създаването на този защитен слой от страна на бактериите предотвратява и образуването на плака.

Според учените продукти за орално здраве, съдържащи подобни естествени растителни съединения може да помогнат на хората да подобрят денталното си здраве.

Изследването на Университета в Единбург показва за пръв път как транс-халконът попречва на бактериите да образуват биофилм.

Екипът учени разгадава триизмерната структура на ензима Сортаза А (Sortase A), който позволява на бактериите да образуват биофилм. По този начин те успяват да разберат как транс-халконът предотвратява действието на ензима.

„Доволните сме, че успяхме да наблюдаваме как транс-халконът възпира Сортаза А и предотвратява образуването на биофилм от страна на Streptococcus mutans. Сега разширяваме изследването си, за да включим подобни естествени продукти и да изследваме дали те могат да бъдат внедрени в потребителските продукти. Това вълнуващо откритие подчертава потенциала на този клас естествени продукти в хранителните и здравните технологии”, заявява д-р Доминик Кампопиано, ръководител на изследването.

Резултатите от изследването на учените от Университета в Единбург са публикувани в журнала „Химически комуникации” (Chemical Communications).

Вашият коментар