Добавянето на мляко към чая предотвратява оцветяването на зъбите

milk-teaОт д-р Майкъл Синкин

Чаят е причината за оцветяването на зъбите повече от всяка друга напитка, включително кафето. А черният чай, който се консумира повече от всеки друг тип чай в целия свят, е най-големият виновник за оцветяването!

Няма нищо лошо, ако имате нужда от чашка чай, веднага щом станете сутрин, но проблемът е в остатъчното тъмно оцветяване, което той може да причини.

Чаят (а и кафето) съдържат хромогени. Хромогените са наситено пигментирани молекули и са причината, поради която тези очевидно незаменими напитки притежават красивия си тъмен цвят. Понеже хромогените имат особен афинитет към зъбния емайл, това ги прави главните оцветители на зъбите.

Защо добавянето на мляко към чая предотвратява оцветяването на зъбите – фактите:

Наскоро едно изследване, публикувано в Международния журнал по дентална хигиена (International Journal of Dental Hygiene), откри, че като добавяте мляко към чая, намалявате оцветяващата му сила. Това е страхотна новина за любителите на чая. Но защо чаят е главният заподоздрян?

Ако мислите, че хромогените са зли, запознайте се с танините!

Чаят, за разлика от кафето, съдържа също така и танини. Танините също са вид хромоген и на тях до голяма степен се дължат специфичния аромат и живия цвят на чая. Обаче танините правят зъбния емайл много по-податлив на оцветяване. Така че всъщност чаят представлява двойна заплаха за белите ви зъби.

Но не се плашете. Все едно можете да се наслаждавате на чашките успокояващ чай, без да разваляте усмивката си:

Пътеводител за пиене на чай без вреда за зъбите:

  • Добавете малко мляко към чая си. Млякото съдържа протеин, наречен касеин, който се свързва с танините и намалява зъбното оцветяване. (Навярно британците, които от край време пият чая си с мляко, винаги са знаели какво правят!)
  • Внимавайте с нивата на съдържание на танин. Повечето чайове съдържат някакво количество танин, включително зеленият чай, белият чай и билковият чай (дори безкофеиновият!). Но черният чай има най-високи нива на танин.
  • Изплакнете устата си с чиста вода. Когато свършите с пиенете на чай, е добра идея да изплакнете устата си с вода. Това отмива голяма част от остатъчните танини по емайла на зъбите ви.
  • Помнете научните факти. Когато заварявате чая си, имайте на ум тези научно доказани истини: по време на първите две минути след потапянето във вряща вода чаят отделя по-голямата част от кофеина, който съдържа. Между втората и петата минута се отделят танините. Така че ако имате нужда от ободряване, изпийте чая си след две минути за максимална стимулация и минимален прием на танини. Ако имате нужда от успокоение, изпийте чашата чай след две минути и след това потопете пакетчето отново. Но имайте предвид повишеното съдържание на танини след това (вижте отново т. 2 и 3).
  • Внимавайте с билковите чайове. Много билкови чайове са извлечени от плодове. Най-популярните плодове за тази цел са лимоните, малините и касиса, които са вкусни, но са и с висока киселинност. Тези чайове може действително да атакуват зъбния емайл и да отслабят зъбите. Изплакването с вода след чая може да помогне да се неутрализира тази „киселинна атака”. Не мийте зъбите си поне 30 минути, след като сте пили напитка с висока киселинност, защото можете да изтриете омекотената структура на зъбите. Същият ефект на повишена киселинност се появява, когато добавяте резенче лимон към чая си.
  • Не изплаквайте устата си с чай. Избягвате да задържате чая в устата си. Опитайте се да намалите контакта между зъбите и танините. Когато пиете студен чай, използвайте сламка.
  • Променете чая, който пиете. Някои видове чай са по-безопасни за зъбите. Чайове, които комбинират наситен цвят, високо съдържание на танини и висока киселинност, носят най-голяма заплаха от оцветяване. Можете да използвате някои алтернативи, които са по-безопасни за зъбите като чай от лайка.

Както виждате, макар че чаят е една от най-широкоразпространените напитки в света, той не е много благоприятен за бяла и блестяща усмивка. Ако пиете чай по цял ден, опитайте се да го намалите или заменете няколко чашки с алтернативна напитка.

Да напомним още веднъж резултатите от гореспоменатото изследване – когато сядате, за да пийнете чаша топъл и приятен чай, сложете в него малко мляко, за да защитите усмивката си.

Ако вече имате проблеми с оцветяването на зъбите, помислете за избелващи процедури в кабинета на вашия зъболекар.

Вашият коментар