Днешните британци страдат повече от пародонтит, отколкото британците през римската епоха

Roman BritainИзследване на човешки черепи в Природонаучния музей на Кингс Колидж Лондон показва, че населението на римската провинция Британия е страдало по-малко от заболяването на венците (пародонтит), отколкото днешното население на Острова.

Учените изследвали 303 черепа от римското гробище в Дорсет, Южна Англия, за следи от дентални заболявания, съобщава сайтът Teeth Removal, цитирайки академичния журнал BDJ.

Жителите на Римска Британия, чиито черепи и зъби са изследвани, са живели между  200 г. и 400 г. сл. Хр.

При около 5% от всичките черепи са открити следи от пародонтит в умерена до тежка форма.

Тази цифра разкрива едно доста по-ниско ниво на заболеваемост в сравнение с днешното британско население, за което данните сочат, че между 15% и 30% страдат от заболяването на венците.

Голям брой от черепите от времето на римската провинция Британия носят белези от инфекции и абцеси, а около половината от хората, погребани край Дорсет, имали кариеси.

Освен това учените са забелязали силно износване на зъбите на ранните британци в резултат от храната, която приемали.

Учените казват, че сред римското население на Британия по онова време не е имало тютюнопушене и по всяка вероятност е имало ниски нива на заболеваемост от диабет – два фактора, за които се знае, че допринасят за развитието на пародонтита.

Смъртта на погребаните е настъпвала на около 40-годишна възраст и по всяка вероятност инфекциозните болести са били честа причина за фатален край.

Учените смятат резултатите по отношение на заболяването на венците за изненадващи, тъй като в днешно време хората се грижат за оралната си хигиена, използвайки четки и пасти за зъби и посещавайки зъболекар, за разлика от населението на Римска Британия.

Авторите на изследването заключават, че ще трябва да бъдат проведени повече проучвания, за да се определят по-конкретно причините, поради които пародонтитът е по-често срещан в днешно време, отколкото в древността.

Пародонитът съществува отдавна, тъй като е бил открит в мумифицирани човешки останки в Египет. За него има и писмени сведения от множество стари цивилизации като Вавилон.

Източник:

  1. Raitapuro-Murray, T. I. Molleson, and F. J. Hughes. The prevalence of periodontal disease in a Romano-British population c. 200-400 AD. BDJ, vol. 217, issue 8, page 4, 2014.