Денталните имплантати подобряват качеството на живот за жените с остеопороза

osteoporoza-dentalni-implantati

Снимка: lastingsmiles.com

С възрастта жените с остеопороза са изложени на нарастващ риск от загуба на зъби. Кой метод на справяне с този проблем обаче носи най-добри резултати по отношение на професионалния и социалния им живот?

Резултатите от ново изследване на Училището по дентална медицина в Университета „Кейс уестърн ризърв” в Клийвлънд, щата Охайо, САЩ, гласят, че денталните имплантати са най-добрият избор, съобщава „Сайънс дейли”.

Изследването е озаглавено „Възстановяванията с дентални имплантати подобряват качеството на живот на жените, страдащи от остеопороза”, с водещ автор Лийна Паломо, доцент по пародонтология.

Изследването, чиито резултати са публикувани в Журнала по международна дентална медицина (Journal of International Dentistry), е част от поредица изследвания, анализиращи денталното състояние на жени, страдащи от остеопороза.

Това е една от първите разработки, изследваща качеството на живот след лечение, включващо подмяна на липсващите зъби при жени с остеопороза.

Учените са проучили състоянието на 237 жени, включително доколко са доволни от денталните имплантати, с които са подменени липсващите им зъби, и как това е подобрило качеството им на живот в професионално и социално отношение.

Участничките са част от базата данни на университета и Клийвлъндската клиника за женско здраве след менопаузата, която включва близо 900 жени с остеопороза.

За изследването са избрани жени с липсващи съседни зъби (без да се брои третият молар).

Пациентките са претърпели различни форми на лечение, включващи поставянето на имплантати (64 жени), фиксирани частични протези (60 жени), снемаеми протези (47 жени), както и жени, които не са претърпели никакво лечение.

При жените с дентални имплантати се отбелязва най-висока удовлетвореност и качество на живот, изтъква Кристин Де Баз от Училището по дентална медицина към университета.

На второ място по удовлетвореност са били жените с фиксирани протези, а на трето – тези със снемаемите протези. Очаквано най-ниски са били резултатите при жените без никакви дентални възстановявания.

„Тъй като здравните професии все повече възприемат подход, насочен към пациента, при предоставянето на дентални услуги разбирането на естетичната удовлетвореност на пациента от лечението е точно толкова важно, колкото и дъвкателната функция, заявява Де Баз.

„Имаме нужда от конкретни данни, за да можем да насочим взимането на решения в посоката, която е най-добра за пациента”, отбелязва на свой ред Паломо.

Източник:
1. Christine DeBaz, Jenna Hahn, Lisa Lang, Leena Palomo. Dental Implant Supported Restorations Improve Quality of Life in Osteoporotic Women. International Journal of Dentistry, 2015; 2015: 1 DOI: 10.1155/2015/451923

Вашият коментар