Денталната фобия: защо се страхувате да отидете на зъболекар?

Дентална фобияд-р Майкъл Зинкин

Известната сентенция от американския президент Франклин Рузвелт гласи, че „единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.”

Само че той е говорил само за японското нападение над Пърл Харбър, а не за парализиращия страх, който много хора изпитват, когато трябва да отидат на зъболекар.

Денталната фобия е клиничен термин, който означава „страх от зъболекари”. Този материал ще е полезен за вас, ако сте един от милионите, страдащи от тази често срещана фобия.

Съществува един смайващ парадокс относно денталната фобия. Проучванията на общественото мнение показват, че зъболекарите са сред най-надеждните специалисти. Въпреки това при мнозина страхът от лечението при зъболекар е толкова силен фактор, че не бива да бъде пренебрегван.

Поддавайки се на страха, много хора не си насрочват час при зъболекар, дори когато изпитват много силни болки. Денталната фобия при тези пациенти е непреодолима и води до отлагане на належащо посещение при зъболекар с години. Така кариесите прерастват в пулпити и се налага по-продължително и скъпоструващо лечение, а често и до загуба на зъб. Това на свой ред засилва безпокойството относно ходенето на зъболекар – получава се истински зъболекарски „параграф 22”!

В миналото страхът от зъболекаря е бил дълбоко вкоренен в съзнанието на обществото. Спомнете си например филми като „Маратонецът” (1976 г.), „Малкото магазинче на ужасите” (1986 г.), „Зъболекарят” (1996 г.) и т.н., и ще ви стане ясно какво имам предвид. За някои хора самият израз „лечение на коренови канали” е достатъчен, за да им донесе възприятие за страдание и болка.

Нека да разгледаме денталната фобия по-подробно, за да можем да предложим някои решения. В миналото денталната фобия е често срещана. Аз самият съм зъболекар от над 30 години. Открил съм, че пациентите ми, които се притесняват най-много, обикновено изпитват страх от иглата. Независимо дали този страх е от детството, или се дължи на неприятно преживяване в зряла възраст, страхът от инжекцията, особено в областта на устната кухина, е широкоразпространен. Почти всеки пациент със страх от инжекции е успявал да го преодолее само с успокоителни и окуражителни думи, а приложението на спрей преди да бъде поставена инжекцията само допълва преодоляването на страха.

Следващия момент при пациентите с дентална фобия е действието на местната упойка. Всъщност много хора имат притеснения, че инжекцията не е успяла да умъртви напълно мястото, което ще се лекува. Това чувство на страх е силно осезаемо и може да бъде характеризирано като тревожно очакване за болка, която  ще се появи всеки момент. Като добавим към това и други фактори чувството на страх се засилва.

Ако някога сте изпитвали неочакван пристъп на болка по време на дентална процедура, споменът ви за това преживяване е подсъзнателен и силно устойчив. Възможно е да очаквате със страх тази болка да дойде отново, дори това да ви се е случило само веднъж, преди много години. В тази ситуация успокоителните думи и проявата на съчувствие от зъболекарския екип, заедно с анестетика и достатъчното време, за да подейства той напълно, са магическата комбинация, която успокоява пациентите. Може да се добавят и слушалки с музика, която да разсейва пациента.

В последните няколко десетилетия денталната медицина се разви много. Има голям напредък в овладяването на страха на пациентите, както и в контрола на болката. Безболезнените дентални грижи са неоспорим факт и се предоставят във всеки зъболекарски кабинет и клиника.

Ако денталната ви фобия е много тежка, ето едно предложение:

Ако сте избягвали посещенията при зъболекаря, защото самата мисъл за дентално лечение ви парализира, ето какво да направите: обадете се и помолете за час само за консултация. Отидете и се срещнете със зъболекаря, знаейки, че в този ден няма да се подлагате на никакво лечение. След това решете дали зъболекарския екип ви допада.

Ако подходите към консултацията все едно провеждате интервю с кандидат за работа, обмисляйки дали да го наемете, в по-голяма степен ще чувствате, че контролирате нещата. Вие сте на мястото на водача. Не се притеснявайте да задавате въпроси и да казвате, че ви е страх. Уверете се, че сте получили отговори на всичките си въпроси и притеснения, преди да си тръгнете. Ако прецените, че този зъболекар не е подходящ за вас, пробвайте друг. И помнете, че консултацията е първата стъпка към преодоляването на страховете ви.