Ваденето на зъб – болезнена процедура?

Снимка: dayodental.com

Снимка: dayodental.com

Д-р Риши Каушал,
DentistSays.com

Ваденето на зъби е едно от първите неща, които идват на ум на пациента, когато става въпрос за дентална медицина. То е и едно от нещата, от които пациентите се боят най-много.

Ваденето на зъби е процедура, обикновено свързвана с болка. Но дали наистина е толкова болезнено, колкото се смята?

Изваждането на зъб може да е наложително поради ред причини, вариращи от това да се премахне развален зъб до това да се извади зъб, за да се направи място за други зъби, които подлежат на ортодонтско лечение.

Каква са причините за изваждене на зъби?

 • Най-често срещаната причина за изваждане на зъб е развалянето му. Когато един зъб е развален до степен да не може да бъде лекуван с използването на различни ендодонтски мерки, тогава трябва да бъде премахнат.
 • В случай на агресивно заболяване на венците (пародонтит), което също така е увредило тежко и даден зъб, той трябва да се извади.
 • Зъби, които са изникнали, надвишавайки нормалния брой зъби у човека, също се вадят.
 • Фрактурирани (счупени) зъби, които не могат да бъдат поправени, също се налага да се изваждат.
 • Това се отнася и за зъби, които са на линията на фрактура в костта, която ги поддържа.
 • Импактирани зъби (изникнали накриво), които дават признаци за усложнения или може да причинят усложнения в бъдеще, се премахват.
 • Зъби, които се вадят при ортодонтска интервенция, за да се направи път за изникващи под тях зъби, или за да се направи място за съседни зъби, които ще го заемат.
 • По време на протетични лечения като поставянето на цялостна протеза, дентален мост или снемаема частична протеза може да се наложи да се извадят някои зъби, за да се подготви мястото за протезата.
 • Зъби, които са на пътя на радиацията при пациенти, подложени на радиотерапия, може да се извадят, защото в противен случай тези зъби биха развили остеорадионекроза.

Процедурата по изваждане на зъб

Изваждането на зъб е доста проста процедура, включваща най-напред поставяне на местна упойка, за да се обезчувстви мястото. След това се преминава към самото екстрахиране (изваждане). То може да е от един от следните два типа:

 1. Изваждане чрез обща хирургическа процедура. Това е изваждане, при което се използва комбинация от елеватори и хирургически форцепси.
 2. Изваждане чрез специализирана хирургическа процедура. Това е по-сложният вариант на изваждането, при който зъбът е и частично видим или импактиран и се налага разрязване на венечна и костна тъкан.

Болката при вадене на зъб

Така стигаме до основния въпрос, за който се безпокоят повечето пациентиболката при изваждането на зъб. Наистина ли боли толкова много или болката е преувеличена?

Не би било точно да се каже, че местната упойка, която ще ви поставят, ще ви направи изцяло безчуствени към болката. Всъщност местната упойка ще ви накара да чувствате лицето си „тежко” и „сковано”. Ще усещате, че нещо се случва, но това усещане няма да може точно да се нарече болка.

Често пъти, например при изваждане на мъдреци, първоначалната инжекция, с която се поставя упойката, е по-болезнена, отколкото самото вадене.

В случай, че упойката не е поставена правилно или пък не е достатъчно количество, може да изпитате някаква болка. Но всеки добър зъболекар ще се погрижи това да не се случи, а в редките случаи, в които това действително стане, можете да дадете сигнал на зъболекаря, че изпитвате болка, която е нетърпима.

А ако се появи силна болка след изваждането на зъба?

Вероятността да се появи силна болка след изваждането на зъба е ниска. По всяка вероятност след процедурата устната ви кухина ще е скована, тъй като действието на упойката продължава още известно време. Най-вероятно зъболекарят ще ви предпише болкоуспокояващо средство за 2-3 дни, което да ви помогне срещу болката. Известен дискомфорт след изваждането не е неочакван.

Но ако получите силна болка след ваденето на зъб, това може да означава, че има някакъв по-сериозен проблем. Ако в продължение на няколко дни след изваждането има постоянна силна болка, това може да означава, че имате сух алвеолит.

Сухият алвеолит се получава, когато съсирекът в алвеолата на извадения зъб бива изместен или не се образува, а костта остава открита и се инфектира. Ако имате сух алвеолит, трябва незабавно да отидете обратно при зъболекаря.

Инфекция при вадене на зъб

Ако дълго време след изваждането на зъба, кървенето продължава, това най-вероятно означава, че имате инфекция. В този случай също трябва незабавно да се свържете със зъболекаря си. Източникът на инфекцията може да бъде открит и премахнат, което ще облекчи болката.

Кървeне след изваждане на зъб

Кървенето след изваждане на зъб е често срещано. Зъболекарят обикновено ще постави тампон върху раната и ще упражни натиск, така че да се прекрати кървенето. В случай, че раната от изваждането е голяма, зъболекарят може да постави шевове, за да я затвори. Кървенето ще престане след няколко минути, така че няма основание за тревога.

Кървенето може да започне отново, след като сте се прибрали вкъщи. Това обикновено става, когато раната бива раздразнена или от движенията на езика и лицето ви, или от храната. Още веднъж – упражнете натиск на раната и кървенето ще престане след известно време.

Ако обаче съсирекът е изместен и кървенето продължи, това може да доведе до сух алвеолит; в такъв случай трябва да ви види зъболекар възможно най-бързо.

***

Ваденето на зъб може да безпокои мнозина, но в действителност не бива да се боите от това. То може да ви причини леко неудобство, но не е нещо, от което трябва да се страхувате.

Вашият коментар