Американската дентална асоциация публикува насоки за лечение на пародонтит

Снимка: sotadental.com

Снимка: sotadental.com

Зъболекари, лекуващи пациенти с хроничен пародонтит, тежката форма на заболяването на венците, което може да доведе до загуба на зъби, биват съветвани да използват „скалиране и заглаждане на корена (scaling and root planing)”, т.е. дълбоко почистване на зъбите, като първоначално лечение, според новите насоки на Американската дентална асоциация.

Насоките, които се основават на систематичен преглед и мета-анализ на лечението на пародонтит, са публикувани в юлския брой на Журнала на Американската дентална асоциация (Journal of the American Dental Association – JADA), съобщава изданието „Медикъл нюз тъдей”.

„За пръв път различните лечения на пародонтита се съпоставят едно с друго”, заявява президентът на Американската дентална асоциация, пародонтологът Максин Фийнбърг (Maxine Feinberg).

Зъболекарите често се сблъскват с проблема как да овладеят заболяването на венците, което може да е с различна сериозност; тези насоки ще помогнат на клиницистите при взимането на решения и в крайна сметка ще помогнат и на пациентите да получат качествено лечение навреме”, добавя тя.

Според авторите хроничният пародонтит е често срещано състояние, засягащо 47.2% от населението на САЩ над 30-годишна възраст. Заболяването е главен причинител на загубата на зъби при възрастните.

Според Центъра за превенция и контрол на заболяванията и Американската академия по пародонтология 30% от възрастните в САЩ имат среднотежка форма на пародонтит, а 8.5% – тежка форма.

През 2011 г. Американската дентална асоциация реши да разработи насоки за нехирургично лечение на пародонтит в клиничните практики, включително за техниката скалиране и заглаждане на корена”.

Тя представлява процесът, при който зъболекарите премахват зъбния камък и плаката, натрупали се по зъбните повърхности.

Въз основа на научните доказателства, Асоциацията е заключила, че клиницистите трябва да обмислят скалирането и заглаждането на корена като първоначалното лечение за пациентите с хроничен пародонтит.

Изследвани са и други лечения в комбинация със скалирането и заглаждането на корена, включително суб-антимикробни дози на доксициклин, системни антимикробни агенти и лазери.

Суб-антимикробните дози на доксициклин („Периостат”) са били препоръчани по-силно в сравнение със системните антимикробни агенти / антибиотици поради вероятните странични ефекти и прекомерното предписване на вторите.

Можете да прочитете пълния текст на насоките ТУК, а на систематичния преглед ТУК (на английски).

Вашият коментар