Съвети за дезинфекция на четката ви за зъби

почистване на четката за зъби

От блога на „Кайрийн фемили дентистри”,
Чандлър, Аризона, САЩ

Твърдението, че устната кухина е естествено изпълнена с бактерии поради всичко, което преминава през нея, не е далеч от истината. Колкото повече или по-често се храните, толкова по-голяма е необходимостта от това да си миете зъбите.

Обикновено хората не ходят на зъболекар често – или пък го правят, само когато има нужда. Това се дължи донякъде на цената на зъболекарските услуги. Така че, за да намалите натрупването на бактерии в устата си, трябва да миете зъбите и езика си.

Качественото миене на зъбите е навик, на който се набляга още от детска възраст. Това е рутинна процедура след всяко хренене, която всеки би трябвало да извършва. Но мислили ли сте какво се крие в четката ви за зъби?

Може да звучи противно, но една четка за зъби може да натрупа 100 милиона бактерии, ако не се поддържа правилно.

Вашата четка за зъби отговаря за запазването на зъбите и венците ви чисти и здрави. Затова този инструмент за почистване на свой ред има нужда от грижи и почистване.

Ето някои съвети за това как и защо трябва да поддържате четката си за зъби чиста:

  1. Най-важният и най-лесен начин за поддържане на четката ви за зъби е да я държите на безопасно и подходящо място. Трябва да я държите в изправена позиция и да е „сама”, т.е. отделно от други четки за зъби. Държането на повече четки за зъби на едно място може да създаде обмен на бактерии.
  2. Оставете четката си за зъби да изсъхне качествено на открито. Не използвайте кутии или покривки, защото това запазва влагата около четката и може да е развъдник за бактерии.
  3. Сменяйте четката си за зъби на всеки 3-4 месеца. По този начин можете да контролирате четката си, така че да предотвратите оставането на бактериите в устата ви. Четките за зъби на децата трябва да се сменят по-често, отколкото при възрастните. Също така подменяйте четката си (ако е необходимо), след като сте преболедували.
  4. Следвайте строга политика на несподеляне. Всеки член от семейството трябва да има своя собствена четка за зъби. Обърнете внимание на факта, че тя трябва да е лесно разпознаваема, за да се предотврати объркване.
  5. Измивайте четката за зъби с вода след всяка употреба. Накиснете я в антисептична вода за уста, за да я почистите.
  6. Не дръжте четката си за зъби до мивката в банята. Всеки път, когато пускате водата в тоалетната, тя изпръсква голямо количество бактерии, които може да се приземят върху вашата четка. Винаги я дръжте далеч от тоалетната.
  7. Винаги използвайте четка за зъби с мек косъм. Твърдият косъм може да засегне венците и да позволи навлизането на бактерии.
  8. За почистване на четките за зъби може да се използват и ефервесцентни дезинфектиращи таблетки. След разтварянето на таблетката във вода накисването на четката за зъби ще произведе мехурчета, което показва, че тя е почистена. Оставете четката в разтвора в продължение на 10 минути и след това я изплакнете с топла вода.

Добрата грижа за четката за зъби е задължителна, за да се защитят зъбите и венците ви от всевъзможни болести. Подобни мъдри подходи трябва задължително да се използват, за да се поддържа добрата орална хигиена. Винаги имайте предвид, че здравата усмивка изисква чиста четка за зъби.

Вашият коментар