Скърцането със зъби при децата: защо ранната интервенция при бруксизъм е ключова за дългосрочното дентално здраве

От блога на „Аризона фемили дентал”

Скърцането със зъби, познато в денталния свят като бруксизъм, е често срещан проблем при хората от всички възрасти, включително бебетата. Бруксизмът обикновено започва по невинен начин, но може да причини сериозни дентални тревоги, ако се превърне в навик.

Скърцането със зъби може да доведе до заболяване или загуба на зъб, мека и твърда тъкан.

Затова бруксизмът трябва да се диагностицира от дентални професионалнисти и да се лекува в ранна детска възраст, така че изграждането му като постоянен навик да бъде предотвратено.

Защо бебетата, децата и младежите скърцат със зъбите си?

Мнозина родители биха искали да знаят защо децата им скърцат със зъбите си.

Всъщност първоначалната причина може да е различна при всяко дете. Но учените предполагат, че няколко причини обикновено допринасят за зараждането на често срещаните навици за бруксизъм:

  • Изникване на зъбите. Когато на бебетата започнат да им никнат зъбите, те трябва да свикнат с чувството на нещо ново в устата си. При изникването на зъбите бебетата понякога започват да хапят собствените си венци, за да облекчат чувството на болезненост, което изпитват. С времето хапенето може да продължи, дори след като зъбите са напълно изникнали и болката е отминала.
  • Безпокойство. Да, дори бебетата и децата могат да изпитват стрес. Както и възрастните, те не винаги имат здравословни отдушници на силните си емоции, така че могат да започнат несъзнателно да си стискат челюстите. Това може да доведе не само до бруксизъм, но и до прекалено напрежение върху челюстната става.
  • Малоклузии. Това е сложнозвучащ термин, който означава, че захапката на детето е неравна. С други думи зъбите не са изникнали правилно. В опит да накара неправилно изникналите си зъби да пасват по-удобно, детето може несъзнателно да трие върховете им един в друг.
  • Алергии и проблеми с носа. Някои лекари смятат, че скърцането със зъби при децата може да е свързано с дихателни проблеми. Предполага се, че когато му е трудно да си поеме въздух, бебето стиска челюстите си в паника, преди да отвори устата си, за да диша.

Разбира се, има и други причини, поради които детето развива навик за скърцане със зъби. Без значение как започва навикът, важно е той да бъде прекратен.

Как стискането на зъбите на бебето или детето може да причини дентални проблеми?

Малък пристъп на бруксизъм, който е уловен рано, няма да създаде проблеми за цял живот. Обаче зъбите не са неуязвими при постоянни стресиращи фактори като захапването. В крайна сметка бруксизмът може да доведе до няколко проблема:

  • Увреждане на емайла. Емайлът (външният слой на зъба) е защитното покритие, което пречи на бактериите да увредят зъба. Когато емайлът бавно се изтърква, се появяват малки незащитени части, които могат лесно да се развалят.
  • Повишена кариозност. С изтъркването на зъбите неминуемо се отваря вратата за бактериите, които способстват развитието на кариесите. Повече кариеси означават повишена травма на зъбите в ранна възраст.
  • Пукнати зъби. Понякога зъболекарите забелязват, че децата с бруксизъм имат зъби, които започват да се пукат. Тези пукнатини трябва да бъдат запълнени, преди да станат прекалено големи.
  • Загуба на зъби. Ако зъбите развият пукнатини, които са достатъчно големи, зъбът може да се увреди до такава степен, че да падне или да се наложи изваждането му. Дори ако е млечен зъб и той се извади, но скърцането продължи, постоянният зъб ще бъде в същата опасност.

Освен проблемите, пряко свързани със самите зъби, бруксизмът може също така да причини хронична болезненост в челюстната става и главоболие.

Понякога бруксизмът изчезва от само себе си. От друга страна, ако това не стане, а детето расте и зъбите му страдат все повече, трябва да се предприемат стъпки за превантивна терапия.

При превенцията на скърцането със зъби могат да бъдат използвани високотехнологични, доказани процедури, за да се решат най-тежките случаи на бруксизъм при децата.

Някои от възможностите за лечение включват специално създадени дентални предпазители, съвети за родителите как да помогнат на децата да открият и подменят навика си за скърцане със зъбите с по-здравословни механизми за справяне със стреса и дори зъболекарска намеса, ако има сериозна малоклузия.

Като премахвате всички бариери пред доброто дентално здраве на детето си, включително бруксизма, му помагате да има прекрасна усмивка за цял живот.

Вашият коментар