Признаци, които предупреждават за кариес

cariesОт блога на д-р Дейвид Уилхайт
зъболекар в Плано, Тексас, САЩ

Какво представлява кариесът?

Кариесът е инфекциозно заболяване, разрушаващо твърдите тъкани на зъба. То може да засегне както външната част на зъба (емайла), така и вътрешния слой (дентина).

Причини за образуване на кариес?

Кариесът може да бъде причинен от множество фактори като захарни напитки и млечни, зърнени и сладки храни; честото хранене; както и бактериите в устната кухина.

Понякога кариесът може да бъде причинен от нещо толкова просто като недостатъчното миене на зъбите, което позволява на плаката да се натрупа, а киселините в плаката разяждат емайла.

При кого се появява кариес?

Всеки може да развие кариес. При по-възрастните хора венците могат да започнат да се отдръпват от зъбите и това отваря пространство за натрупване на остатъци от храна и нарастване на плака. Много е важно винаги да се поддържа добър режим на орална хигиена, независимо дали сте на 6, 16 или 66 г.

Симптомите на кариеса

Когато кариесът започва да се развива, може да не усетите никакви симптоми. Ако той не бъде лекуван навреме, може да доведе до по-сериозни здравни проблеми и нужда от дентални процедури като лечение на кореновите канали. Някои от признаците за наличие на кариес са:

  • Зъбобол
  • Чувствителност на зъбите
  • Лека до остра болка при консумиране на горещи и студени храни
  • Видими дупки или ями в зъбите
  • Болка при захапване

Как се лекува кариесът?

Първите стъпки в диагностицирането на кариес са преглед, придружен с рентгенова снимка. Рентгенът се използва, за да се прегледа пространството между зъбите. След това с наконечник се премахва част от зъба и се запълва с композитен материал. Звучи много по-страшно, отколкото е!

Запомнете: избягвайте захарните изделия и честото похапване; мийте си зъбите поне три пъти на ден и ги почиствайте редовно с конец, за да избегнете кариесите.

Вашият коментар