Нарушенията на темпоромандибуларната става – симптоми, причини и лечение

TMJ Disorders

От д-р Риши Каушал, „Зъболекарят казва“

За онези, които не знаят, съкращението „ТМС“ означава темпоромандибуларна става. Това е ставата, която свързва темпоралната кост, намираща се отстрани на главата, с мандибулата, т.е. долната челюст.

Благодарение на тази става можем да отваряме и затваряме устата си.

Различните клинични състояния, които са свързани с нея, са познати като нарушения на темпоромандибуларната става.

Тези нарушения имат различни признаци и симптоми, много от които могат да бъдат свързвани с други състояния, което пък прави трудно диагностицирането.

Самите нарушения могат да се проявят като болка, изместване или възпаление на темпоромандибуларната става.

Какви са причините за нарушенията на темпоромандибуларната става?

Нарушенията на темпоромандибуларната става са често срещани във всяка възраст. Те се срещат по-често при жените, отколкото при мъжете.

Точната причина за това състояние в неговите проявления не е установена, въпреки че учените са идентифицирали редица фактори, които могат да доведат до него:

1. Често за главна причина при повечето нарушения на темпоромандибуларната става се приемат травмите. И въпреки че има силна каузална зависимост между лицевите травми (например при пътни инциденти) и проблемите с темпоромандибуларната става, травмата не може да се приеме за окончателната причина за тях, поради факта че съществуват множество случаи на подобни нарушения, при които пациентът не е приживявал никакви лицеви травми.
2. Стискането и скърцането със зъби, т.нар. бруксизъм, също често бива смятан за причина за нарушенията на темпоромандибуларната става.
3. Доколкото бруксизмът на свой ред е свързан със стрес, то самият стрес може да се приеме за непряка причина за проблемите с темпоромандибуларната става.
4. Друга възможна причина за този тип нарушения е ставният артрит, който води до подуване на мястото, наред с болката.

Какви са признаците и симптомите на нарушенията на темпоромандибуларната става?

Всеки от различните признаци и симптоми на нарушенията на темпоромандибуларната става е свързан с различни състояния на тези нарушения:

1. Пациент, страдащ от нарушение на ТМС, може да изпитва болка в областта на челюстта. Не е рядкост и болката в областта на ухото.

Този симптом понякога може донесе объркване на пациента, тъй като той или тя може да реши, че болката идва от ухото, а не от близкоразположената става.

2. В района на темпоромандибуларната става може да се наблюдава и подуване, което доведе до повишена чувствителност.

3. Друг признак за нарушение на ТМС са щракащите звуци от мястото на ставата. Трябва обаче да се вземе предвид, че съществуват много случаи, в които при даден пациент се наблюдава „щракане” в областта на темпоромандибуларната става, но въпреки това той или тя не страда от никакви нарушения.

4. Ако имате проблеми като затруднение при отварянето на устата или говора, това също може да е причина за тревога, тъй като би могло да бъде свързано с нарушения на темпоромандибуларната става.

5. Понякога при пациентите с подобен проблем се наблюдават случаи на застопоряване на челюстта в дадена позиция. Подобно състояние може отначало да е стряскащо, но в повечето случаи челюстта може да бъде върната в изходна позиция чрез натиск с ръце.

Дори обаче да успеете да се справите сами с тази неприятна ситуация, това не означава, че не трябва при първа възможност да посетите зъболекаря си.

Главоболие при нарушения на темпоромандибуларната става

Главоболията са често срещан симптом, свръзван с нарушенията на темпоромандибуларната става.

Всъщност, постоянното главоболие може да е много важен индикатор за подобно състояние, въпреки че не може да се диагностицира нарушение на ТМС въз основа само на това.

Близостта на троичния нерв до темпоромандибуларната става е причина много нарушения на ТМС да водят до главоболие, тъй като този нерв предава голяма част от нервните сигнали към мозъка и следователно всякакъв проблем със ставата може да докара прищипването му, а оттам и главоболие.

За да получите облекчение при главоболие, свързано с темпоромандибуларната става, наложително е да премахнете първопричината за самото нарушение на ТМС, тъй като ако това бъде направено, главоболието ще отшуми автоматично.

Как се диагностицират нарушенията на темпоромандибуларната става?

Нарушенията на темпоромандибуларната става могат да бъдат диагностицирани, използвайки различни методи.

1. Ако съществуват подозрения, че даден пациент страда от проблем с ТМС, трябва да се изследва неговата медицинска и дентална история, включително всякакви случаи на инциденти с понесена физическа травма, която може да е истинската причина.

2. Понякога признаците и симптомите на нарушенията на ТМС могат да бъдат достатъчни сами по себе си за диагностицирането на това състояние. Щракащият звук, подуването и болката могат в значителна степен да подскажат, че даден пациент страда от проблем с темпоромандибуларната става.

3. Радиографичните методи могат да предоставят по-убедителни доказателства за наличието на нарушения на ТМС. Това включва рентген, а при по-тежки случаи, когато докторът би искал да види и връзките между костите и мускулите може да се използва и магнитно-резонансна томография.

Лечение на нарушенията на темпоромандибуларната става

Съществуват разнообразни методи за лечение на нарушенията на темпоромандибуларната става, като някои от тях могат да бъдат приложени вкъщи, а друга част налагат лечение от страна на зъболекар.

Домашни лекове за нарушенията на темпоромандибуларната става

1. Трябва да избягвате консумацията на твърди храни, които да причиняват ненужен стрес на темпоромандибуларната става.

2. Ако имате лека болка, има много медикаменти, които се продават без рецепта и могат да ви донесат известно облекчение. Това са най-обикновени обезболяващи като парацетамола.

3. Ако страдате от болка в темпоромандибуларната става, трябва да избягвате движението в тази област. Използвайте леки масажи, за да увеличите притока на кръв и така да получите известно облекчение.

4. Един бърз и удобен начин за облекчаване на болката в темпоромандибуларната става е като се постави лед.

Клинично и/или хирургическо лечение на нарушенията на темпоромандибуларната става

Често обаче домашните лекове не са достатъчни за справяне с нарушенията на темпоромандибуларната става и не носят облекчение на съответните симптоми.

А дори и да се постигне облекчение, задължително трябва да се направи преглед от специалист, за да се избегнат по-сериозни състояния. Ето някои често срещани начини за клинично лечение:

1. Може да се изготви шина, която да предотврати стискането и скърцането със зъби. Когато бруксизмът бъде прекратен, причиненото от него нарушение ще се поправи с течение на времето.

2. Полезно средство е и физическата терапия, която помага за отпускане на темпоромандибуларната става и повишаване на притока на кръв към нея.

3. Установено е, че инжекции с ботокс също помагат за облекчаване на болката, причинена от нарушение на темпоромандибуларната става.

4. Артроскопията на темпоромандибуларната става е инвазивна процедура, която може да бъде извършена в особено тежки случаи, за да се облекчат симптомите. С тази процедура може да се препозиционира ставата, както и да се оформи костта, така че да се отстранят дефектите, водещи до болка и дискомфорт.

Нарушенията на темпоромандибуларната става могат да имат толкова много причини и при тях могат да се наблюдават толкова различни симптоми, че може да е трудно те да се установят точно и да се проведе подходящото лечение.

Облекчение обаче може да се получи при качествена диагностика и адекватно последващо лечение.