Лошият дъх и денталната грижа

bad-breathingОт блога на д-р Дейвид Уилхайт

Халитозата (медицинският термин за лош дъх) представлява неприятната миризма при издишане. Повече от 80 млн. души (в САЩ – б.р.) страдат от халитоза и това състояние не може да се елиминира от обикновения режим за орална хигиена. Халитозата може да е смущаващо състояние, а някои хора дори не са наясно, че страдат от него.

Какво причинява халитоза?

Халитозата най-често се причинява от лоша орална хигиена, бактериални отпадъци и разлагане на частици от хранителни остатъци. Обикновено халитозата води началото си от езика и венците. Тя може да е и признак за по-сериозен орален проблем, така че ако страдате от лош дъх, важно е да си насрочите час при зъболекаря.

Медицинските проблеми, които може да причинят халитоза, включват диабет, синусна инфекция, инфекции на сливиците и дори заболявания на бъбреците и жлъчния мехур. Някои лекарства също причиняват сухота в устата, която допринася за халитозата.

Как да предотвратим халитозата?

Има няколко метода за предотвратяване или смекчаване на халитозата. Редовният режим за поддържане на оралната хигиена е жизненоважен. Той трябва да включва вода за уста и изплакване за убиване на бактериите, както и чистене с конец и миене на зъбите поне два пъти на ден. И не забравяйте почистването на езика! Може също така да добавите в храненето си храни, богати на фибри, както и черен и зелен чай.
Приемането на достатъчно количество вода също така помага за предотвратяване на халитозата. Препоръчителното дневно количество е 6-8 чаши по 300 мл. Трябва също така да прекратите тютюнопушенето.

Лечения на халитоза

Лечението за халитозата често зависи от причинителя на това състояние. Зъболекарят ви може да препоръча специална паста за зъби или вода за уста, ако халитозата ви е свързана с натрупване на бактерии. Ако по време на прегледа ви се открие заболяване на венците, тогава зъболекарят най-вероятно ще ви изпрати при пародонтолог – лекар  специалист по венците. Най-важната стъпка при лекуването на лошия дъх е откриване на причината и свързаните с нея проблеми.

Лечението за халитозата често зависи от причинителя на това състояние. Зъболекарят ви може да препоръча специална паста за зъби или вода за уста, ако състоянието ви е свързано с натрупване на бактерии. Ако по време на прегледа ви се открие заболяване на венците, тогава зъболекарят най-вероятно ще ви изпрати при пародонтолог – лекар  специалист по венците. Най-важната стъпка при лекуването на халитозата е откриване на причината и свързаните с нея проблеми.

Вашият коментар