Колко са издържали зъбите на хората преди изобретяването на четката за зъби?

От блога на „Кайрийн фемили дентистри”,
Чандлър, Аризона, САЩ

Чудили ли ли сте се някога колко дълго са издържали човешките зъби преди изобретяването на четката за зъби?

Предполага се, че зъбите са изтрайвали между 30 и 40 години преди хората да са имали четки за зъби.

По отношение на човешкото население, живяло в праисторически времена, изследванията показват, че неговата храна е била с по-ниска киселинност и по-ниско съдържание на захари; скорбялата и захарите повишават киселинността в устната кухина.

Всъщност зъбите могат да изтраят над 1000 години, ако ви надживеят.

Можете да определите възрастта по зъбите

Можете също така да определите възрастта на даден човек по зъбите му. Връзката между степента на изхабяване и изтриване на зъбите, от една страна, и възрастта на човека, от друга, е установена въз основа на изследването на човешки останки, както и на съвременното население от аборигени в Австралия.

Така например, когато са износени зъбните корони – които са видимата част от зъбите – до такава степен, че зъбът да престане да върши работа, се разбира, че възрастта на съответния индивид е била 40-50 години.

Миене на зъбите два пъти на ден

В днешно време, за да се грижите качествено за зъбите си, имайки предвид съвременните храни, които всеки консумира, се препоръчва миене на зъбите два пъти на ден. Освен това трябва всеки ден да почиствате зъбите си с конец.

Ако сте се чудили относно важността на миенето на зъбите, не бива да се чудите повече, защото то е много важно.

В праисторията храната на пещерните хора не е включвала захари и скорбяла. Тъй като днешната храна се състои от много наситени на захари храни, има предостатъчно материал, който да захранва бактериите в устната ви кухина.

Миенето на зъбите е важно, защото помага да се премахне сформиращата се плака, която подслонява бактериите.

Когато не следвате съветите да си миете зъбите два пъти на ден, резултатът е, че плаката става по-твърда и устойчива на опитите да бъде отстранявана.

Тогава тя се превръща в суперплака или биофилм; започва да формира твърди частици зъбен камък, които причиняват раздразнение на венците. Това състояние, познато като гингивит, е първият признак за неприятности.

Гингивитът включва възпаление на венците, причинено от безконтролното натрупване на зъбния камък и плаката. Той води до подути и кървящи венци, но лесно може да бъде пренебрегнат, понеже не причинява болка.

 

Пародонтит

Когато спрете да си миете зъбите за известно време, има опасност да развиете пародонтитзаболяване на венците.

Пародонтитът се характеризира не само със същите симптоми като гингивита, но и със загуба на зъби. Той е придружен и с много болка, когато се опитвате да ядете храна, която е твърде гореща, студена или сладка.

Ако това ви звучи зле, припомнете си, че устната кухина е входната врата към тялото и всички системи на организма могат да бъдат нападнати от бактерии, проникнали чрез нея.

Така че редовно миене на зъбите и почистване с конец може да ви спести много неприятности, както и да ви даде блестяща усмивка и по-приятен дъх.

Вашият коментар