Кога да започнем да водим децата на зъболекар?

grija za zabite v dentska vuzrastОт блога на д-р Дейвид Уилхайт

Американската педиатрична академия и Американската академия за педиатрична дентална медицина препоръчват да заведете детето си на зъболекар след изникването на първото зъбче или преди първия му рожден ден (ако първото зъбче не е изникнало дотогава).

Това може да изглежда много ранна възраст, но е важно детето да свикне със зъболекаря отрано, за да не се страхува от посещенията по-късно.

Това ранно посещение е важно и защото педиатричният или семейният зъболекар може да ви обясни подходящия режим за орална грижа като правилните техники за миене, кога за пръв път да се ползва паста за зъби, какви храни и напитки може да предизвикат разваляне на зъбите и разбира се кое причинява смученето на пръсти и биберони.

Може би този първоначален преглед при зъболекаря не изглежда важен, но с него давате на детето си добър старт в оралното здраве за цял живот.

Грижа за зъбите
Обикновено забавлението в кабинета на зъболекаря започва, когато детето е на тригодишна възраст! На тази възраст децата са достатъчно пораснали, за да могат да седнат удобно в зъболекарския стол, и вече може да се направи рентгенова снимка.

Когато детето е на възраст между 7 и 9 г. зъболекарят може да препоръча слагане на дентален силант (покритие, запечатващо дълбоките участъци по зъбната повърхност) върху зъбите, особено върху моларите, където кариесите обичат да се развиват.

Постоянните зъби започват да никнат на възраст между 6 и 12 г., така че тогава зъболекарят може да ви изпрати на консултация при ортодонт. Обикновено брекетите  се слагат чак в юношеските години или малко преди това, но ортодонтът е този, който трябва да даде оценка и да лекува детето, ако има такава необходимост.

Ранната интервенция и превенция винаги са ключови. Като цяло се препоръчва преглед на всеки шест месеца, но педиатричният или семейният зъболекар може да ви насочи и да ви каже кога точно детето да ходи на преглед съобразно нуждите му.

Leave a Reply