Възползвайте се от тези храни, които са страхотни за зъбите ви

От блога на „Кайрийн фемили дентистри”,
Чандлър, Аризона, САЩ

Всички искаме красива усмивка, приятен външен вид и здрави зъби. За да постигнем това, нека не се ограничаваме само с миене на зъбите и почистването им с конец.

Цялостната орална грижа е много важен момент, над който да се замислим, когато се грижим за зъбите си.

Най-общо казано, тя се състои в поддържането на устната кухина, зъбите и венците чисти, за да предотвратим дентални проблеми като кариеси, лош дъх, гингивит и много други.

Следните храни могат да помогнат да подобрите оралното си здраве и да се преборите с денталните проблеми:

1. Цитрусови плодове. Плодове като ягоди и киви съдържат витамин С, който е много важен за поддържане на тъканта на венците. Витамин С помага да се предотврати разпадането на колагена. Колагенът прави венците по-силни, а силните венци позволяват избягването на пародонтални заболявания.

2. Семки и ядки. Този вид храна е страхотен източник на протеини и микроелементи, които са много полезни за зъбите – като магнезий, калий, цинк, фосфор и много важния калций. Калцият е жизненоважен за костите и зъбите и ги прави по-силни и по-твърди, допринасяйки и за зъбната реминерализация.

3. Суров лук. Суровият лук има мощно антибактериално действие благодарение на антимикробни съединения, съдържащи сяра. Лукът е много добър борец срещу бактериалните инфекции и заздравява зъбите.

4. Гъби „Шийтаке”. Този сорт гъби съдържа лентинан, естествен захарид, предотвратяващ гингивита. Лентинанът взима на прицел бактериите, причиняващи кариес, без да отстранява другите невредни бактерии.

5. Прясно мляко. Често срещана напитка, която консумираме, млякото съдържа голямо количество калций, който заздравя костите и зъбите, а освен това ги прави и по-бели.

6. Сьомга и скумрия. Тези мазни риби съдържат голямо количество Витамин D. Витамин D е много важен за оралното здраве, понеже позволява на тялото да усвоява и използва калция. Той помага на зъбите ни да усвояват повече калций от храната, която ядем.

7. Портокали. Портокалите поддържат венците здрави, като заздравяват кръвоносните съдoве и свързващата тъкан, която поддържа зъбите. Те също така съдържат голямо количество витамин С, чиито източник са и други цитрусови плодове.

8. Вода. Водата е много важна за тялото; тя допринася много и за защитата на устната кухина. Водата отмива остатъците от храна и поддържа отделянето на слюнка. Слюнката е най-добрата защита срещу разваляне на зъбите, защото е течност, съдържаща протеини и минерали, които противостоят на разяждащите емайла киселини. Пийте повече вода, отколкото безалкохолни и подсладени напитки, които могат да допринесат за развалянето на зъбите.

9. Зелени листови зеленчуци. Този тип храна съдържа фолиева киселина, която помага за поддържането на здрава устна кухина и подкрепя растежа на клетките в цялото тяло.

В заключение ще повторим, че храненето е много важно не само за стомаха, но и за устната кухина. Дръжте всички тези неща в хладилника си и благодарение на храната ще можете да се похвалите с по-блестяща усмивка.

Вашият коментар