Безалкохолните напитки и развалянето на зъбите

Soft DrinksОт блога на д-р Парса Залех, Бевърли Хилс, Калифорния, САЩ

Популярните безалкохолни напитки като содата (газираните напитки) и соковете могат да ускорят ерозията на зъбите. Въпреки широко наличната информация относно вредните и полезните за зъбите храни и напитки, не е излишно тя да се пише отново и отново.

Газираните напитки и много от популярните плодови сокове и напитки съдържат прекомерни количества захар, което повлиява на киселинността в устната кухина и дава на бактериите, причиняващи развалянето на зъбите, предостатъчно храна, така че да се възпроизвеждат, растат и разяждат зъбите ви.

Освен това твърдото усещане на зъбите след консумирането на безалкохолна напитка, съдържаща захар, се дължи на факта, че емайлът бива отслабен.

Промивката с вода, пиенето на мляко и миенето на зъбите ще спомогне тези последици да се заличат, но с течение на времето може да доведат до зъбен кариес и други дентални проблеми.

Хората също така смятат, че това може да им се размине, ако пият диетични безалкохолни напитки, но това просто не е вярно. Содата е неизменно киселинна, което не е добре за вашите зъби при консумиране при по-продължителен период от време.

Това е особено важно с нарастване на възрастта, защото зъбите ви започват да се износват и емайлът изтънява от дългите години употреба, бруксизъм и други фактори.

Мъжете са по-податливи на разваляне и износване на зъбите, отколкото жените, но данните показват, че с навлизането на все повече жени на по-стресови длъжности тази разлика се заличава.

Жизненоважно е редовно да ходите на прегледи и почиствания при зъболекаря си, както и самостоятелно да полагате необходимите грижи, така че да запазите зъбите си здрави.

Освен това избягвайте напитки с pH от 5.5 или по-ниско, което включва много от популярните енергийни и газирани напитки.

Пациентите, които пият предимно вода и мляко, имат по-малка ерозия на зъби от останалите, така че консумацията на млечни продукти или дъвченето на калциеви добавки може да помогне да се намали ерозията на зъбите ви с течение на време.

Имате само един набор зъби и нищо не е по-добро от това, което ви е дала природата, така че си заслужава да се грижите за това, което притежавате.

Вашият коментар